Wat kunnen ze zoal doen…
Familie en vrienden kunnen je ondersteunen in je leven van alledag en als dat aan de orde is vanuit hun kennis en ervaring met wat voor jouw Leefplezier belangrijk is en van daaruit hulpverleners richting geven en voeden.
Thuiszorgmedewerkers kunnen actief nagaan wat Leefplezier geeft en in hun werk daarop aansluiten. Zij hebben bovendien oog voor alles wat de zelfredzaamheid en de veiligheid in huis vergroot en daarmee de behoefte aan ondersteuning waar mogelijk kan verminderen.
Verpleeghuismedewerkers kunnen het realiseren van Leefplezier als richtpunt nemen voor hun doen en laten van alledag. Van iedereen hebben zij in beeld wat voor hem of haar belangrijk is en welke acties hiervoor nodig zijn. Ze bekijken welke belemmeringen ze zonodig uit de weg moeten ruimen om dit te realiseren.
Behandelaars kunnen eventuele gezondheidsproblemen die de eigen vermogens aantasten proberen weg te nemen om het zelf doen en het zelf beslissen te versterken. Het is belangrijk dat zij oog hebben voor de neveneffecten die hun (be)handeling op het Leefplezier van iemand kan hebben.
Managers en leidinggevenden hebben de mogelijkheid een stimulerende cultuur te scheppen die medewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers ondersteunt bij het werken aan Leefplezier. Daarnaast kunnen ze zorgen ze voor een veilige en bewonersvriendelijke werk- en leefomgeving.