X

Actief zijn

Van actief zijn blijf je fit van lichaam en geest. Een actieve levensstijl is één van de belangrijkste factoren om ook op hogere leeftijd de dagelijkse bezigheden zelf te blijven doen. Zelf actief zijn of met en voor anderen vormt een bron van Leefplezier.

Waar kan je aan denken…

Je bent nooit te oud om te bewegen. Hoe belangrijk bewegen is voor juist ouderen en mensen met beperkingen is steeds duidelijker. In beweging blijven kan op allerlei manieren. Je hoeft er niet altijd voor te  sporten. Traplopen, wandelen, stofzuigen, tuinieren, oefeningen aan tafel of op je bed zijn allemaal effectief. Regelmatig in beweging zijn, zorgt ervoor dat ons lichaam in vorm blijft. Ook ons waarnemen, ons denkvermogen en onze herinneringen gaan minder snel achteruit. Het maakt dat je langer zelfredzaam blijft en daardoor minder afhankelijk van anderen.

Bezig zijn met activiteiten die je zelf leuk vindt, geven je Leefplezier. Het kan van alles zijn: postzegels verzamelen, schilderen, uitstapjes maken, zingen, met je kleinkinderen chatten, boeken lezen, film kijken en ga zo maar door.

Zelf actief zijn met en voor anderen zorgt ervoor dat je betrokken blijft. Vaak snijdt het mes aan twee kanten. Door bijvoorbeeld deel te nemen aan een activiteit waar je plezier aan beleeft, krijg je makkelijker contact met anderen. Het simpele feit met elkaar te zijn geeft vaak ook voldoening. Iets doen voor een ander geeft een doel om naar toe te werken. Het draagt bij aan het zin geven aan je bestaan. Het brengt structuur aan in de dagen.

Iets doen voor anderen kan op vele manieren. Een arm om iemand heen, een aai over de wang, een hand op een hand zijn voor de ander en jezelf betekenisvolle en hartverwarmende gebaren.

Aandachtspunten voor wanneer je als ondersteuner hiermee aan de slag wilt…

bewegen:

Stimuleer bewegen. Bijvoorbeeld door wandelen, dansen, tuinieren, huishoudelijke klusjes of sport. Denk ook aan activiteiten om geestelijk actief te blijven zoals spelletjes of muziek maken en luisteren.

hobby’s en activiteiten:

Ga na welke hobby’s of activiteiten iemand deed of nog/weer wil doen. Stimuleer het oppakken van oude of nieuwe activiteiten en steun mensen hierbij.

iets betekenen voor anderen:

Wees er attent op dat veel mensen graag iets voor een ander of met elkaar willen doen. Koppel waar mogelijk vraag en aanbod rond iets doen. Voor of met elkaar.

hinder:

Let op ‘kleine’ klachten die pijn veroorzaken of onzeker maken. Deze kunnen een belemmering vormen om iets te ondernemen.

Mogelijke gesprekspunten:

  • Bent u een actief mens?
  • Hoe zien uw dagen en avonden er meestal uit?
  • Wat zijn uw hobby’s of interesses?
  • Wat vindt u belangrijk om te blijven doen?
  • Op welke manier blijft u in beweging, waar beleeft u plezier aan?
  • Wat zou u graag doen als u de kunt kiezen?
  • Bent u graag buiten?
  • Doet u graag dingen samen met anderen?
  • Wat kunt of wilt u voor anderen doen of betekenen?
  • Hebt u lievelingsmuziek, -boeken of -films?