X

Eten en drinken

Eten en drinken en alles wat ermee samenhangt, kunnen zoveel meer betekenen dan het nuttigen van voedsel alleen. Voor de meeste mensen zijn eten en drinken een belangrijk onderdeel van het plezier in het bestaan. Het samenzijn, de aandacht, de gesprekken en de gezelligheid aan tafel zijn net zo voedend als de maaltijd zelf. Dit en het dagelijks kunnen kiezen wat je lekker vindt, zorgen ervoor dat je met plezier eet, voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en op krachten blijft. Eten en drinken wat je lekker vindt op een manier die bij je past, voeden lichaam en geest. 
Waar kan je aan denken… 

Het maakt veel uit of je thuis woont, alleen of met anderen, of in een instelling. Thuis is het makkelijker te kiezen wat je eten of drinken wilt, wanneer je het wilt en hoe je wilt eten, aan tafel of op de bank. Tegelijkertijd moet je veel meer zelf doen, boodschappen, koken, opruimen en afwassen….

Veel mensen zijn op latere leeftijd vaak alleen en vinden alleen eten helemaal niet leuk. De maaltijd is dan een van de momenten dat je anderen zo mist. In een instelling heb je weliswaar veel anderen om je heen maar niet iedereen is hier blij mee. Jan at thuis altijd zijn warme maaltijd alleen aan tafel met wat kaarsjes en een tijdschriftje om te lezen. Toen hij niet meer voor zichzelf kon zorgen at hij nauwelijks meer. Aan tafel zitten samen met anderen maakte hem boos. Sinds hij weer in een eigen hoekje alleen eet met wat kaarsen en een tijdschrift erbij eet hij met smaak en fleurt hij op. Ook zelf kiezen blijkt vaak niet eenvoudig. Joop was gewend ‘s avonds warm te eten. In het verpleeghuis kon dit niet. Hij bewaarde zijn eten en at het ‘s avonds koud op. Een magnetron op zijn kamer of opwarmen in het keukentje mocht niet. Toen Joop steeds magerder werd, kreeg hij prijzig ‘astronauteneten’ dat hij niet lekker vond.

Het is vooral belangrijk dat mensen eten en drinken kunnen kiezen dat zij lekker vinden. Ook al is het ‘eigen keuze’ eten vanuit de voedingsrichtlijnen gezien niet altijd verantwoord. Met plezier eten en op krachten blijven is belangrijk !

Aandachtspunten voor wanneer je als ondersteuner hiermee aan de slag wilt…

keuze bieden:

Bied mensen op de dag zelf meerdere keuzen uit wat ze graag willen eten. Zo zorg je ervoor dat ze niet alleen met smaak, maar ook voldoende eten.

aantrekkelijke maaltijd:

Laat het eten er smakelijk en aantrekkelijk uitzien en lekker ruiken. Oog en neus zorgen voor de helft van het plezier. Gebruik zoveel mogelijk verse producten.

op en aan tafel:

Dek de tafel sfeervol met aantrekkelijk servies. Gebruik bestek dat afgestemd is op zo zelfstandig mogelijk kunnen eten en drinken. Laat mensen kiezen met wie en waar ze aan tafel willen zitten zodat het een plek is waar ze met plezier eten. Sommigen eten liever alleen.

meehelpen:

Laat mensen als het kan meehelpen met het boodschappen doen en eten klaarmaken. Zoals schoonmaken en snijden van de groenten. En niet te vergeten… proeven. Schakel familie of vrienden in om mee te doen. Een ontspannen manier van op bezoek komen.

Mogelijke gesprekspunten:

    • Wat vindt u lekker, waar geniet u van?
    • Is eten belangrijk voor u?
    • Wat zijn uw gewoontes met eten en drinken?
    • Is er iets dat u niet eet of lust?
    • Wat is uw lievelingseten?
    • Is er iets dat u altijd eet, of altijd een bepaalde combinatie? (bijv. snert met sambal)
    • Is er iets dat u niet mag eten?
    • Wat drinkt u graag?
    • Wat is uw lievelingsdrankje?
    • Wat drinkt u graag bij het ontbijt, de broodmaaltijd of het warme eten?
  • Wanneer wilt u graag uw warme eten?
  • Eet u liever alleen of samen met anderen?
  • Is er een bepaald servies waar u graag van eet of uit drinkt?
  • Kookt(e) u graag?
  • Wilt u meehelpen bij het eten maken?
  • Wilt u mee bedenken wat er gegeten wordt?
  • Waar drinkt u graag uw koffie of thee. Op uw kamer of samen met anderen.
  • Zet u graag zelf uw koffie of thee?
  • Bent u gewend ’s nachts wat te drinken?